[MSc1] - C:Strip

Type Urban Planning Research 
Location Delft | The Netherlands 
Size 90.000 sqm 
Stage Design Proposal 
Date WS 10|11
Team Dimitrie Stefanescu & Patrick Bedarf
.
Text C:Strip is best described by an attempt to translate the environmental qualities of the proposed site into a meaningful architectural geometry that can accomodate and maximize the performance of an adaptive and fluctuating programme which focuses on producing and distributing information through the use of informal societal behaviour.



The developement and subsequent use of different computational techniques allowed for the collage of the several dimensions of environmental and programmatic datascape into a finite three dimensional architectural object. Thus, the windspeed and solar insolation grid was processed with the help of Ecotect. The visibility analysis, crucial for our later functional distribution was explored in DepthMap. The traffic density analysis as well as the particle system environment for functional distribution of complex programmatic needs towards the environment and inner composition, was developed by Dimitrie Stefanescu using the programming environment of Processing/Java.




 
The detailed programme description underwent a series of evolutionary changes which were based on the interpretation of the given assignement in relation with existing conditions and as well as a macro-analysis at an urban level and subsequent scale detailing of the aforementioned process. Thus, we shifted from an information distribution centric set of functions to a leisure-oriented setup which would favour not only the spread of data, but would actually become a place for the creation of new information through informal social mechanics.





The project evolved into two systems which cater to two different requirements: the areas which required adaption are empowered by a flexible system of interlocking umbrellas which can fold and unfold individually and comprise energy harvesting systems such as greywater extraction and photovoltaics, based on locally sensed conditions; the areas which emerged as having no need for physical adaption are hosted inside a cracked landscape with punctuated apertures whose geometry result from the ventilation and lighting conditions required by the program underneath. 










By thus splitting the process into two individual parts, we were able to maintain the local topological qualities of the site while at the same time we enhanced them without disrupting the existing local circulation flows and visual parameters.

  The project was developed with friendly support by BiKATEC GmbH.

0 comments:

Post a Comment